Βιβλίο: Η Πολυασχούπολη και η Τεμπελοχώρα, Στέφανος Γανωτής

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2019
Φανταστείτε μια λίμνη  με δυο πολiτείες η μία απέναντι από την άλλη και στην μέση ένα νησί. Εκεί, ξεκινάει το παραμυθένιο ταξίδι μας!




Στην μία πολιτεία, την Πολυασχούπολη, οι άνθρωποι μόνο δούλευαν ενώ αντίθετα στην άλλη, την Τεμπελοχώρα δεν δούλευαν καθόλου. Τα παιδιά όμως και στις δύο πολιτείες δεν ήταν καθόλου χαρούμενα γιατί τους έλειπαν οι γονείς τους. Μία μέρα κάτι τράβηξε την προσοχή τους από το νησί και ήθελαν να ανακαλύψουν τι βρίσκεται εκεί. Ήταν ένας γλυκός γίγαντας που τα προσκαλούσε να παίξουνε. Τα παιδιά ενθουσιασμένα, έφτασαν στο υπέροχο ευωδιαστό, καταπράσινο και λουλουδάτο νησί με ένα μαγικό και άκρως διασκεδαστικό κόλπο του γίγαντα όπου παίξανε με την ψυχή τους τόσο που δεν θέλανε να φύγουν! Φτιάξανε όργανα, παίξανε μουσικές, τραγούδησαν, άκουσαν, είδαν... Οι γονείς τους ωστόσο, μόνο μετά από ένα ξαφνικό γεγονός κατάλαβαν ότι έλειπαν τα παιδιά τους και τρομοκρατημένοι τα αναζητούσαν. Όταν κατάλαβαν ότι τα παιδιά ήταν μαζί με τον γίγαντα, θύμωσαν και τον απείλησαν. Ποια όμως ήταν η απάντηση που έδωσε ο γίγαντας; Τα παιδιά τελικά γύρισαν πίσω στα σπίτια τους;



Ένα παραμύθι, που με τόσο όμορφο και γλυκό τρόπο παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων οικογενειών: την έλλειψη ποιοτικού χρόνο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Το βιβλίο είναι αφορμή προβληματισμού και αφύπνισης των γονέων στο συγκεκριμένο θέμα.

Μετά το τέλος του παραμυθιού, ο συγγραφέας μας καλεί να το ξαναθυμηθούμε βάζοντάς μας ερωτήσεις, αινίγματα και γλωσσοδέτη. 

Στη συνέχεια, τα παιδιά της ιστορίας μας περιμένουν να τα βοηθήσουμε να βρουν τον σωστό δρόμο από έναν λαβύρινθο για να φτάσουν στον αγαπημένο τους γίγαντα.

Βρίσκουμε τις διαφορές ανάμεσα σε δύο ζωγραφιές, γινόμαστε ζωγράφοι, γνωρίζουμε τους συντελεστές του μουσικού μέρους, έχουμε λόγια και παρτιτούρες από τα τραγούδια, γνωρίζουμε τα όργανα που ακούγονται, φτιάχνουμε δικά μας, μαθαίνουμε για τα ζώα που εμφανίζονται στο παραμύθι, και τέλος, με τη Μικρή Μουσική Εγκυκλοπαίδεια μαθαίνουμε για τα μουσικά όργανα που παίζουν στον μουσικό δίσκο του βιβλίου!


Ένα βιβλίο ολοκληρωμένο, που δεν αφήνει καμία λεπτομέρεια ανεξήγητη. Με αφορμή το μαγευτικό παραμύθι, τα παιδιά μαθαίνουν και στη συνέχεια εμπεδώνουν τις νέες γνώσεις τους με τις δραστηριότητες που προτείνονται. Συνοδεύεται επίσης, από CD με τις υπέροχες μουσικές του Γιάννη Ζαχαρέλη και την αφήγηση του παραμυθιού.

Κλείνοντας, ο συγγραφέας προτρέπει τον μικρό αναγνώστη να του στείλει ζωγραφιές αλλά και τις σκέψεις του στην διεύθυνσή του αφήνοντάς μας με χαμόγελο και μια γλυκιά σκέψη.

Αγοράστε το εδώ.

Η Πολυασχούπολη και η Τεμπελοχώρα του Στέφανου Γανωτή, από τις εκδόσεις Πορφύρα, είναι ένα διαδραστικό βιβλίο με πολλές δραστηριότητες να το πλαισιώνουν. Ωστόσο, παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για την αξιοποίησή του σε γενικότερο πλαίσιο.

Το βιβλίο ως εργαλείο

Ακολουθούν προτάσεις για την αξιοποίηση του βιβλίου στο σπίτι ή στην τάξη.

Η πλοκή του παραμυθιού ενδείκνυται για:

1. Τη δραματοποίηση του παραμυθιού στο σπίτι, στην τάξη ακόμα και σε γιορτή.

2. Κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων.

3. Εικονογράφηση.

Καλή ανάγνωση!

Για να δείτε τις υπόλοιπες βιβλιοπροτάσεις, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.