Φθινοπωρινή δραστηριότητα: Πικ νικ στο δάσος

Αν και παιδί της πόλης, αμφιταλαντεύομαι για το πού μπορεί να έχει κάποιος καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι διαφορές είναι πάρα πολλές μεταξύ της ζωής σε μία μεγαλούπολη και της ζωής στην εξοχή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να ζεις σε πόλη είναι ότι έχεις οτιδήποτε χρειαστείς στα πόδια σου. Από την άλλη η εξοχή σου προσφέρει ηρεμία και περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου.


Γέννημα - θρέμμα Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην Κέρκυρα, στη συνέχεια 6 χρόνια μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και τώρα οι συγκυρίες μας έφεραν στη Θήβα, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι την ομορφιά θα την βρεις άμα την ψάξεις. Όπου κι αν βρίσκεσαι. Ζώντας λοιπόν σε μια μικρή πόλη στην εξοχή, επέλεξα να βρω ό,τι καλό έχει να μου προσφέρει και να το μοιραστώ με την οικογένειά μου.


Έτσι, μια μέρα βάλαμε σε μία τσάντα ό,τι χρειαζόμασταν για ένα φθινοπωρινό πικ νικ και ξεκινήσαμε για το δάσος!

Τι χρειαστήκαμε

Νάιλον τραπεζομάντηλο
Υφασμάτινο τραπεζομάντηλο
Νερό
Φαγητό
Μεγεθυντικός φακός


Κάθε εποχή έχει τα δικά της χρώματα αλλά το φθινόπωρο και η άνοιξη έχει τα πιο εντυπωσιακά. Η βόλτα μέσα στο δάσος, έγινε ακόμα πιο εντυπωσιακή όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν γεμάτο μανιτάρια σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη!


Τα έβρισκες σε περίεργα σημεία, κάτω από δέντρα, ένα ένα ή μαζεμένα πολλά μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω την χαρά και την ευφορία που νιώθαμε. Ήταν σαν να ανακαλύψαμε τον πιο πολύτιμο θησαυρό. Και για τον μικρό, μάλλον τον είχαμε ανακαλύψει!


Βγάλαμε το μεγεθυντικό φακό, το βιβλίο και προσπαθούσαμε να συγκρίνουμε τα ευρήματά μας με τα είδη μανιταριών που απεικονίζονταν στο βιβλίο.


Συλλέξαμε τα πιο εντυπωσιακά, και τα μελετήσαμε προσεκτικά. Σύμφωνα με το βιβλίο μας, ήταν όλα βρώσιμα αλλά επειδή δεν είμαστε γνώστες του αντικειμένου παρά μόνο απλοί παρατηρητές, δεν τα δοκιμάσαμε.


Η χλωρίδα του δάσους δημιουργεί την αίσθηση ότι μπαίνεις σε έναν μαγικό κόσμο, και θέλεις να εξερευνήσεις και να μελετήσεις το παραμικρό. Όπως το ρετσίνι που στάζει από το πεύκο και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μουσική καθώς το χρησιμοποιούμε στο δοξάρι του βιολιού για να βγαίνει πιο καλός, ζεστός, γεμάτος και δυνατός ήχος!


Η βόλτα στο δάσος, ενισχύει την νατουραλιστική νοημοσύνη του παιδιού. Μαθαίνει την χλωρίδα και την πανίδα, την αλληλεπίδραση αυτών αλλά και του ίδιου, τις διαδικασίες και τα μοτίβα που κυριαρχούν. Είναι επίσης μία πολυαισθητηριακή δραστηριότητα, καθώς χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις.

Η όραση: Βλέπουμε, εξερευνούμε και μελετάμε το περιβάλλον.

Η ακοή: Ακούμε το ηχοτοπίο του δάσους, διακρίνουμε τους ήχους, τους ξεχωρίζουμε και τους κατηγοριοποιούμε.

Η αφή: Πιάνουμε διαφορετικές υφές.

Η όσφρηση: Μυρίζουμε όλες τις μυρωδιές που μας προσφέρει η φύση. Το χώμα, τα λουλούδια, τα δέντρα, η υγρασία του εδάφους.

Η γεύση: Γευόμαστε καρπούς που τους γνωρίζουμε.

Το δικό μας σπίτι στο δάσος

Αφού λοιπόν, στρώσαμε το πικ νικ μας, εξερευνήσαμε, μελετήσαμε ότι βρέθηκε στο δρόμο μας και αυτο-αποκαλεστήκαμε εξερευνητές, έπρεπε να φτιάξουμε το δικό μας καταφύγιο, τα δικό μας σπίτι στο δάσος.

Αν και το βιβλίο μας είχε διάφορους τρόπους για το πώς θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε, τα δέντρα που μας περιτριγύριζαν μας καθοδήγησαν με τους κορμούς τους. Χρησιμοποιήσαμε μόνο ότι κλαδιά υπήρχαν τριγύρω από σεβασμό στο περιβάλλον,
και τα τοποθετήσαμε με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μία μικρή σπηλιά από κλαδιά!
Το νέο μας σπίτι, φιλοξένησε αρκετές ώρες παιχνιδιού, μέχρι που αναγκαστήκαμε να φύγουμε γιατί είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει!

Μία απλή βόλτα στο δάσος, μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει σε σας και το παιδί σας. Είτε είστε στην πόλη είτε στην εξοχή, αναζητήστε το πιο κοντινό άλσος ή δάσος, και ετοιμαστείτε για εξερεύνηση. 

Οι αναμνήσεις που δημιουργούνται από τέτοιου είδους δραστηριότητες μένουν στην παιδική μνήμη των παιδιών και τις κουβαλάνε ως εφόδιο στην ενήλικη ζωή τους!

Καλές εξερευνήσεις!

2 σχόλια:

  1. Και εμείς λατρεύουμε το δάσος και αν και κάτοικοι της Αθήνας ευτυχώς το έχουμε δίπλα μας και πάμε συνέχεια βόλτες! Πάντα μαθαίνω κάτι καινούριο από τις αναρτήσεις σου Σοφία, όπως την πληροφορία για το δοξάρι του βιολιού! Παντα τέτοιες βόλτες εύχομαι ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λατρευω μανιτάρια!!! λατρευω βόλτα στο δάσος! μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.