Συνταγή: Βασιλόπιτα με άρωμα τσουρέκι

Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2018
Μπορεί να πέρασαν οι γιορτές, μπορεί να μην έχετε κανέναν σκοπό να φτιάξετε βασιλόπιτα και μπορεί να μην είναι "μουσική" η δραστηριότητα αλλά εγώ το υποσχέθηκα και γι' αυτό σήμερα σας δίνω την συνταγή για την Αστεράτη Βασιλόπιτά μας πού δεν είναι άλλο από ένα πολύ ωραίο μυρωδάτο κέικ. Τα μπαχαρικά που έχει είναι βγαλμένα από τη δική μου παιδική ηλικία, από εκείνες τις όμορφες και γλυκές αναμνήσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στα μικρά κορίτσια και στις μεγάλες γυναίκες, μέσα σε μία κουζίνα.



Η ενασχόληση με τη μαγειρική είναι μία πρακτική και καθημερινή δραστηριότητα, η οποία όμως παίρνει τελείως άλλη μορφή όταν μπαίνει ένα παιδί μέσα στην κουζίνα. Οι διαφορετικές υφές, μυρωδιές, τα πολλά υλικά και η σύνθεση όλων αυτών εξιτάρει τα παιδιά και θέλουν να συμμετέχουν. Εμείς μπαίνουμε μέσα στην κουζίνα και χωρίς τον φόβο του λερώματος, ανακατεύουμε, βάζουμε, δοκιμάζουμε και διασκεδάζουμε. Εξάλλου, στην Μοντεσσοριανή εκπαίδευση τα παιδιά μαθαίνουν να μαγειρεύουν από πολύ μικρά! Δείτε το παρακάτω βίντεο:


Κάπως έτσι κι εμείς, πέρα δώθε, πάνω κάτω, με τις απαραίτητες δοκιμές από τον pastry chef ότι όλα πάνε καλά, φτιάξαμε τις βασιλόπιτες! Μία για μας, και μία για το εορταστικό τραπέζι με τους φίλους μας.


Η συνταγή όπως προείπα, είναι συνταγή κέικ της μαμάς, με τα μυρωδικά που ήθελα εγώ. Τα υλικά είναι για μία κλασική φόρμα κέικ αλλά ήθελα να μην φουσκώσει πολύ οπότε την μοίρασα σε 2 ταψάκια.

Ο στολισμός είναι με ζαχαρόπαστα και για να κολλήσει πάνω στο κέικ, βρήκα εδώ την καλύτερη -για μένα πάντα, γευστικά- βουτυρόκρεμα που υπάρχει!


Συνταγή

Κέικ


4 αυγά
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
1 κούπα φρέσκο βούτυρο
3 κούπες αλεύρι
3 κ.τ. γλ. baking powder
1/2 κ.τ. γλ. κακούλε σκόνη
1/2 κ.τ. γλ. μαχλέπι σκόνη
1/4 κ.τ. γλ. μαστίχα σκόνη

  1. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο.
  2. Ρίχνετε τα μπαχαρικά.
  3. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας αυγά και μετά το γάλα.
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε και το αλεύρι με το baking powder.
  5. Στα βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια (28 εκ.) μοιράζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30'. Η διάρκεια ψησίματος είναι πολύ σχετική, θα το δείτε κι εσείς ανάλογα με τον δικό σας φούρνο. Προσοχή όμως γιατί οι φόρμες είναι μεγάλες, το μείγμα λίγο οπότε γίνονται γρήγορα!
Για πιο έντονη μυρωδιά, καλύτερα να μην πάρετε σε σκόνη τα μπαχαρικά αλλά ολόκληρους κόκκους για να τους κάνετε εσείς σκόνη στο γουδί, είτε στο μπλέντερ όπου θα ρίξετε και μία κουταλιά από την ζάχαρη του κέικ.

Βουτυρόκρεμα

Συνταγή από εδώ

1 κούπα βούτυρο (Lurpak) σε θερμοκρασία δωματίου 
4½ με 5 κούπες ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
5 κ.τ. σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
  1. Τα χτυπάτε όλα με το μίξερ μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.
Αυτό ήταν! Το μοίρασμα του μείγματος, η επιλογή των ταψιών και η ώρα ψησίματος έγινε με σκοπό να μην φουσκώσουν πολύ τα κέικ για να μπορώ να τα στολίσω. Εσείς, ανάλογα τους δικούς σας σκοπούς, θα πράξετε ανάλογα!

Καλή χρονιά!!!!

2 σχόλια:

  1. Τα ίδια αρώματα έβαλα και εγώ στη φετινή βασιλόπιτα! Φανταστικά! Η αστεράτη σου βασιλόπιτα είναι τέλεια εμφανισιακά (και είμαι σίγουρη και γευστικά)! Και του χρόνου με υγεία που λέμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά, για μένα αυτά είναι ΤΑ Πρωτοχρονιάτικα αρώματα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.