Μένουμε Σπίτι: 3+1 προτάσεις δημιουργικής γραφής και έκφρασης για παιδιά


Οι μέρες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες για εμάς και τα παιδιά μας. Τις πρώτες μέρες υπήρχε μία γκρίνια και μία δυσκολία να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Ναι, προσπαθείς να εξηγήσεις μέσα από ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το νέο ιό. Ναι, ενημερώνεις και εξηγείς τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και γιατί μένουμε σπίτι ανάλογα την ηλικία του παιδιού. Αλλά όσο και αν εξηγείς σε ένα παιδί  η καθημερινότητα του είναι δύσκολη όταν είναι κλεισμένο όλη μέρα μέσα σε ένα σπίτι.



Το αντίδοτο σε όλο αυτό που ζούμε είναι να παραμένεις δημιουργικός και να δίνεις στα παιδιά ευκαιρίες για ευχάριστες διασκεδαστικές δραστηριότητες. Και κάθε μέρα να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης για το τι θα κάνουμε! Να γινόμαστε και εμείς οι ενήλικες παιδιά και να διασκεδάζουμε μαζί τους, ξεχνώντας όλα τα άγχη και τα προβλήματα μας. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία μία νέας ρουτίνας και την τήρηση ενός προγράμματος που να περιλαμβάνει και άλλα πράγματα πέρα από το φαγητό και την παραμονή σε μία οθόνη τηλεόραση, τάμπλετ κλπ.) τότε ναι η καθημερινότητα γίνεται ανεκτή.
Αυτές τις μέρες εξερευνήσαμε τη βιβλιοθήκη μας για να ξαναδιαβάσουμε βιβλία. Και κάθε μέρα με αφορμή ένα βιβλίο σκαρώνουμε ένα παιχνίδι. Και επειδή μας λείπει πολύ το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής  κάποια από τη παιχνίδια μας αφορούν δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και έκφρασης! Αυτές που μας άρεσαν περισσότερο τις μοιραζόμαστε μαζί σας και ευχόμαστε να περάσετε τόσο όμορφα όσο περάσαμε και εμείς!


Πρόταση 1


Διαβάσαμε το βιβλίο «Απλώς ένα χαρτί» της σειράς Διαβάζω Ιστορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο, της συγγραφέως Λήδα- Αλεξάνδρα Λιάρου. Ενθουσιαστήκαμε στην ιδέα να φτιάξουμε τις δικές μας δημιουργίες origami. Έτσι λοιπόν πήραμε χαρτιά, ανοίξαμε το youtube και πειραματιστήκαμε. Διπλώσαμε από εδώ, διπλώσαμε από εκεί… κάποιες πέτυχαν, κάποιες μας δυσκόλεψαν και τις αφήσαμε. Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάξουμε σαΐτες, σκυλάκια, βατραχάκια, πιστόλια,  βάρκες, κανό, τανκ και το ευχαριστηθήκαμε πολύ! Όταν μαζέψαμε τις κατασκευές μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας εκδοχή της ιστορίας! Ποιος από τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους θα μας έφτιαχνε κάποια από αυτές τις κατασκευές; Το καταγράψαμε και ευχόμαστε να τους δούμε σύντομα από κοντά!
Αν θέλετε και εσείς να φτιάξατε της δική σας εκδοχή, σας παραθέτω το φύλλο που δημιουργήσαμε για αυτήν την δραστηριότητα. Κατεβάστε το ΕΔΩ.


Πρόταση 2


Διαβάσαμε το βιβλίο του αγαπημένου μας Benji Davies  «Ο Νοι και η γιαγιά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Θυμηθήκαμε τη γιαγιά μας και τι θα θέλαμε να κάνουμε όταν την ξαναδούμε από κοντά. Ένα γράμμα και μία ζωγραφιά είναι το δώρο μας που όταν το δει θα συγκινηθεί πολύ!
Ένα θέλετε και εσείς να γράψατε το δικό σας γράμμα, παρακάτω θα βρείτε το φύλλο που δημιουργήσαμε για αυτήν την δραστηριότητα. Κατεβάστε το ΕΔΩ.



Πρόταση 3


Ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη ανακαλύψαμε τρία αλφαβητάρια. Το πρώτο του Ευγένιου Τριβιζά «Το αλφαβητάρι μετους γλωσσοδέτες» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Το δεύτερο  της Μαρίας Βιγγοπούλου- Χύτα «Μαγειρεύοντας την αλφαβήτα», από τις εκδόσεις Άθως και το τρίτο της Παυλίνας Παμπούδη «24 παραμύθια (για γέλια και για κλάματα)» από τις εκδόσεις Ροές Παραμυθολογοτεχνία. Μας διασκέδασαν πολύ και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε το δικό μας αλφαβητάρι! Κάθε μέρα από ένα γράμμα αλλά όχι με τη σειρά αλλά στη τύχη. Για να έχει πιο πλάκα. Οπότε ξεκινάμε το πρωί και όπως στο παιχνίδι «όνομα, ζώα, φυτά» λέει ένας από τους παίκτες την άλφαβήτα από μέσα του και σε όποιο γράμμα τον σταματήσει ο άλλος παίκτης, τότε εκείνο είναι το γράμμα που «παίζει». Στη συνέχεια δίνουμε περιθώριο μέχρι το μεσημέρι να συγκεντρώσουμε λέξεις. Σε βιβλία, από το μυαλό μας, από κάτι που ακούσαμε στο ραδιόφωνο και γινόμαστε συλλέκτες λέξεων αυτού του γράμματος! Το απόγευμα παίρνουμε μία σελίδα Α4 και την χωρίζουμε στη μέση. Στη μία μεριά γράφουμε τις λέξεις ή εικόνες και στην άλλη μεριά δημιουργούμε την ιστορία μας. Θα είναι αστεία, λυπητερή, μεγάλη, μικρή; Θα έχει ομοιοκαταληξία; Μήπως θα είναι ένα ποίημα; Ένα ανέκδοτο; Ένας γλωσσοδέτης; Ότι θέλουμε!



Πρόταση 4


Με έμπνευση τα βιβλία του αγαπημένου μας Αντώνη Παπαθεοδούλου «οι καλοί και οι κακοί ιππότες» και «οι καλοί και οι κακοί πειρατές» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος δημιουργήσαμε σε μορφή κόμικ δύο αντιπάλους που συνομιλούν. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε διαλόγους με ρίμες. Είχε πολύ πλάκα! Να το προσπαθήσετε και εσείς!

Αυτές οι ιδέες από εμάς! Ελπίζουμε να σας δώσουν έμπνευση! Και να μη ξεχνάμε ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές δίνουμε σημασία στη διασκέδαση των παιδιών και όχι στο αποτέλεσμα.
Καλή και δημιουργική συνέχεια!



Κατερίνα Καρακούτα
Νηπιαγωγός - Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων



Μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα της Βιβλιοπαρέας εν δράσει στο Facebook και να την ακολουθήσετε στο Instagram. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.