Μουσικό Βιβλίο: Ντορεμιγιογιό

Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2018
Με χαρά, σας παρουσιάζω το βιβλίο Ντορεμιγιογιό του Guido Van Genechten από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Είναι ένα μουσικό βιβλίο που προκαλεί πολλά γέλια, ευφάνταστο και με πολύ όμορφη εικονογράφηση! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.


Το βιβλίο αναφέρεται στην εκπαίδευση των παιδιών στην τουαλέτα μέσα από μία μουσική οπτική γωνία. Θα σταθώ λοιπόν, στην πρώτη σελίδα του βιβλίου που λέει "Σε όλα υπάρχει μουσική."
Το Ντορεμιγιογιό, είναι ένα μουσικό κομμάτι, που παίζεται από μία πολύ ιδιαίτερη ορχήστρα. Μία ορχήστρα που αποτελείται από ζωάκια αλλά αντί να κρατάνε μουσικά όργανα, κρατάνε το γιογιό τους! Σε κάθε σελίδα έχει το χαρακτηριστικό εικονίδιο του ηχείου, που πατώντας το, ακούγεται το μουσικό μοτίβου του κάθε ζώου!


Ο μαέστρο "Πιγκουίνι" με βοηθό τον ποντικό "Ποντιγκρίνο" (έμμεση αναφορά στον μουσικό πλούτο της Ιταλίας) καλούνται να συντονίσουν την ορχήστρα, να κάνουν πρόβα με τον κάθε μουσικό και τέλος, να παρουσιάσουν το Ντορεμιγιογιό σε μία συναυλία!


Οι ήχοι που ακούγονται και αντιστοιχούν σε κάθε ζωάκι, είναι πολύ αστείοι και με αυτόν τον τρόπο το παιδί εξοικειώνεται με την όλη διαδικασία μετατρέποντάς την σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι!


Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την όλη προσέγγιση καθώς το βιβλίο, με τελικό στόχο την ευχάριστη εκπαίδευση του παιδιού μέσα από το βιβλίο, παρουσιάζει τους θεμελιώδεις άγραφους κανόνες της ορχήστρας:

Ο  μαέστρος είναι ο διευθυντής της ορχήστρας που συντονίζει.
Δεν παίζουμε όλοι μαζί τα μουσικά μας όργανα.
Περιμένουμε την σειρά μας.
Μετράμε τον ρυθμό.
Δεν παίζουμε δυνατά για να ακούγονται και οι άλλοι μουσικοί.


Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ.

Το βιβλίο ως εργαλείο

Ακολουθούν προτάσεις για την αξιοποίηση του μουσικού βιβλίου στο σπίτι ή στην τάξη.

Γνωρίζουμε την ορχήστρα, από ποια ζωάκια αποτελείται, πόσα είναι κλπ.

Μιλάμε για τον μαέστρο. Ποιος είναι, τι κάνεις, ποιος είναι ο ρόλος του; Μιμούμαστε τις κινήσεις του μαέστρου.

Διαβάζουμε την ιστορία αλλάζοντας την φωνή μας ανάλογα με το ζώο

Δραματοποιούμε την ιστορία, περπατώντας στον χώρο σύμφωνα με το ζωάκι, και κάνουμε με κίνηση τον μουσικό του ήχο.
- Πώς ανεβαίνει η μαϊμού πάνω στο δέντρο;
- Ο λαγός, πόσο γρήγορα μπορεί να χοροπηδήσει;
- Πόσο βαριά είναι τα βήματα ενός ελέφαντα;

Βάζουμε μία μουσική της επιλογής μας και τοποθετούμε το γιογιό σε κάποιο σημείο. Χορεύουμε και μόλις σταματήσει η  μουσική, το παιδί τρέχει να καθήσει στο γιογό.

Αντίστοιχα για τον εκπαιδευτικό που θα χρησιμοποιήσει το βιβλίο μέσα στην τάξη, αντικαθιστούμε το γιογιό με μαντήλια ή πολύχρωμα χαρτόνια. Κάθε παιδί τοποθετεί το μαντήλι του μέσα στον χώρο, χορεύει, και μόλις σταματήσει η  μουσική τρέχει να καθήσει πάνω του.

 Κάθε φορά που διαβάζουμε το "Ντορεμιγιογό" το λέμε τραγουδιστά (ντο ρε μι φα σολ).

Κάνουμε μία μυστική συμφωνία με το παιδί διαλέγοντας το δικό μας μυστικό μουσικό μοτίβο.

Επιβραβεύουμε κάθε πετυχημένη προσπάθεια με ένα εορταστικό τραγούδι χορεύοντας.

Στο τέλος του βιβλίου είναι συγκεντρωμένα όλα τα μουσικά μοτίβα των ζώων. Μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι ακουστικής μνήμης, πατώντας ένα κουμπί και βρίσκοντας σε ποιο ζωάκι αντιστοιχεί.


Για να δείτε τις υπόλοιπες βιβλιοπροτάσεις πατήστε εδώ!

1 σχόλιο:

  1. Μα πόσο επεξηγηματική!Όταν έρθει η ώρα μας για την εκπαίδευση της τουαλέτας, θα ανατρέξω και πάλι σε αυτή την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.