Πειράματα με τον ήχο

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2018
Όπως έχετε δει μας αρέσει πολύ να φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα. Μπορείτε να τα δείτε όλα συγκεντρωμένα πατώντας εδώ. Το πιο εύκολο είναι μία αυτοσχέδια μαράκα, με ότι υλικά έχουμε μπροστά μας εκείνη τη στιγμή. Ο καθένας από μας αν αυτή τη στιγμή φτιάξει την δικιά του μαράκα, θα έχει σίγουρα διαφορετικό ήχο. Κι αυτό γιατί θα έχουμε επιλέξει όλοι διαφορετικά υλικά. Επίσης, αν χτυπήσουμε ρυθμό με αυτή, κάθε ρυθμικό μοτίβο θα έχει σίγουρα διαφορετική ένταση. Κάπως έτσι, οδηγήθηκα στο να πειραματιστούμε με τους ήχους!


Είτε σε τάξη, είτε στο σπίτι, τα παιδιά συγκεντρώνονται και εξασκούνται στο να προσέχουν τις λεπτομέρειες του ήχου και αναπτύσσουν την λεπτή τους κινητικότητα.


Υλικά

Δίσκος
Βάζα σε διαφορετικά μεγέθη
Σπόροι, όσπρια, δημητριακά, αλάτι, κουδουνάκια, κουμπιά κλπ.


Μέσα στον δίσκο τοποθετούμε από την μια μεριά τα όσπρια, σπόρους, δημητριακά κλπ, και από την άλλη τα άδεια βαζάκια.


Σιγά σιγά γεμίζουμε τα βαζάκια.


Σε αυτό το σημείο εξασκείται η λεπτή κινητικότητα. Επίσης, προτιμήστε πολύ διαφορετικά μεταξύ τους υλικά για να υπάρχει ποικιλία στους ήχους.


Γεμίζουμε, γεμίζουμε.

Και ολοκληρώνοντας το γέμισμα, κλείνουμε, και αρχίζουμε τους πειραματισμούς. Συζητάμε για το υλικό που έχει μέσα, τι ένταση έχει, κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ τους.


Τέλος, προσπαθούμε να τα χτυπήσουμε με όσο το δυνατόν ίδιο τρόπο και να τα βάλουμε σε σειρά. Από την πιο "φασαριόζα" αυτοσχέδια μαράκα, μέχρι την πιο "ήσυχη".

Καλούς πειραματισμούς και μην ξεχάσετε να κάνετε Like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ, γιατί έρχονται κι άλλα πολύ όμορφα πράγματα!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ διαφορετική ιδέα!! Μπράβο!
    Νομίζω είναι ένας καλός τρόπος εξάσκησης.
    Όπως επίσης θα ήταν διασκεδαστικό να προσπαθούσαν στο τέλος να αναγνωρίσουν ποιος ήχος είναι ποιος. (μπορεί να είναι και άσχετο απλώς μου ήρθε ως αφορμή διασκέδασης-εκμάθησης)

    Σιγά σιγά που είναι ο καιρός να ξεκινήσουμε να μιλάμε πιστεύω να το δοκιμάσουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.