Oobleck

Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2018
Τι είναι το oobleck; Είναι ένα μείγμα από corn flour και νερό το οποίο έχει χαρακτηριστική αντίδραση σε οποιαδήποτε απότομη πίεση. Για το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του, κατατάσσεται στα non - Newtonian υγρά, αυτών δηλαδή που δεν υπακούν στους νόμους του Νεύτωνα. Από που προέρχεται η ονομασία του; Μετά από μία μικρή έρευνα, βρήκα ότι υπάρχει βιβλίο του Dr. Seuss με τίτλο "Bartholomew and the Oobleck" όπου το oobleck είναι το υγρό στο οποίο αναφερόμαστε!



Όταν η πίεση που ασκείται στο oobleck είναι ήρεμη τότε αντιδράει όπως ένα κανονικό υγρό. Όταν όπως η πίεση είναι απότομη ασχέτως το βάρος του αντικειμένου γίνεται στερεό! Δείτε ακριβώς τι εννοώ στο παρακάτω βίντεο.



Και στο επόμενο θα δείτε να γεμίζουν πισίνα και να περπατάνε πάνω σε αυτό!


Πώς το φτιάχνουμε; Η αναλογία είναι 1 μέρος νερού με 2 μέρη corn flour. Πιο αναλυτικά:

Υλικά

1 μπωλ
1/2 κούπα νερό
1 κούπα corn flour

Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να είναι έτοιμο το μείγμα μας. Αν θέλετε να το χρωματίσετε, ρίξτε στο νερό λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής!


Μπορείτε επίσης, να ρίξετε μέσα νερομπίλιες που άμα τις πετάξετε μέσα δεν κολλάνε, χοροπηδάνε!


Ειλικρινά, όλη η οικογένεια παίξαμε με αυτό!


Σε συνέχεια όμως αυτής της δραστηριότητας, όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, εμείς το αποξηράναμε. Απλά, το αφήσαμε ένα βράδυ εκτός ψυγείου χωρίς καπάκι και το επόμενο πρωί είχαμε ένα πολύ ωραίο εφέ ερήμου. Τα κομμάτια μπορείτε να τα διαλύσετε μέχρι να γίνουν τελείως σκόνη αποκτώντας την υφή του σκληρού χώματος. Όση ώρα κράτησε η ενασχόληση με το oobleck, άλλη τόση ώρα κράτησε η ενασχόληση με το αποξηραμένο oobleck! 

Αυτά με το oobleck! Καλή σας διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.