Πώς μπορώ να βάλω όρια στο παιδί μου

Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2018
Σήμερα, φιλοξενείται ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για όλους τους γονείς, γραμμένο απο την ψυχολόγο Αναστασία Τσιλίκα, την οποία ευχαριστώ πολύ! Πολλοί είναι οι γονείς, που προσπαθούν να βάλουν όρια στο παιδί τους αλλά δεν τα καταφέρνουν, καταλήγοντας έτσι σε φωνές και καβγάδες. Παρακάτω, επισημαίνει τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξουν για να χτίσουν μία υγιή σχέση με το παιδί τους.

via pixabay
Η εφαρμογή ορίων στα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό των γονέων. Πολύ συχνά οι γονείς αγχώνονται για κάποια συμπεριφορά του παιδιού τους και προσπαθούν να σκεφτούν πως συνέβαλαν άθελα τους στην εμφάνιση της.

Το βασικό είναι να μην αισθάνονται οι γονείς ενοχικά, δεν φταίνε πάντα αυτοί για κάτι κακό που έκανε ή είπε το παιδί τους. Κάθε γονέας όπως και κάθε παιδί έχει μία ξεχωριστή προσωπικότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό συνεπάγεται ότι ο κάθε γονέας έχει τον δικό του τρόπο να επικοινωνεί με το παιδί του και κάθε παιδί ακόμη και στην ίδια οικογένεια αλληλεπιδρά ξεχωριστά με τους γονείς του.

Στην οριοθέτηση αυτό που πρέπει καταρχάς να γίνει είναι να ακολουθείται κοινή στρατηγική και από τους δύο γονείς. Δεν πρέπει ο ένας να παίζει τον καλό και ο άλλος τον κακό αστυνομικό. Δεν είναι αποτελεσματικό να είναι είτε η μάμα που θα φωνάζει συνέχεια είτε ο μπαμπάς που θα πρέπει να φοβάται το παιδί.

Είναι σημαντικό να ακολουθείται ένα πρόγραμμα στο σπίτι. Να υπάρχει μία ρουτίνα προφορικά ή γραπτά με το τι κάνει ο καθένας στο σπίτι και πως βοηθάει. Πιο συγκεκριμένα το παιδί θα πρέπει να έχει χρόνο για διάβασμα, αλλά και χρόνο για χαλάρωση και παιχνίδι.

via pixabay
Η εκμάθηση των ορίων στο παιδί στηρίζεται βασικά στην συνέπεια και την επιβράβευση ή όχι των συμπεριφορών του. Όταν το παιδί αρνείται να ακολουθήσει το πρόγραμμα του δεν είναι αποτελεσματικό να γίνει άμεση αντιπαράθεση με τον μπαμπά ή την μαμά. Ο κάθε γονιός ξέρει τι αρέσει ή όχι στο παιδί του. Θα χρησιμοποιηθεί λοιπόν αυτό ως μέσο για διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, αν στο παιδί αρέσει ένα συγκεκριμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι γίνεται χρήση του για συμφωνία. Αν η συμπεριφορά του παιδιού είναι σωστή δίνεται ως αμοιβή. Αντίθετα, αν η συμπεριφορά του δεν είναι  σωστή το παιδί θα στερηθεί το παιχνίδι του.

Για να βάλετε όρια στα παιδιά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Χρειάζεται κόπος και πολύ υπομονή. Αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν στα παιδιά που μέσω των ορίων νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.



Αναστασία Τσιλίκα
Ψυχολόγος Msc

 tsilika02anastasia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.