Μια χελιδόνα έφερε την άνοιξη

Σάββατο, Μαρτίου 18, 2017

Έχουμε ξεπεράσει τα μέσα του μήνα αλλά δεν είχα καθόλου την αίσθηση ότι ημερολογιακά μπήκε η άνοιξη. Ο καιρός βρισκόταν σε μία άρνηση, δεν ήθελε να αποχωριστεί το κρύο, τη βροχή, την καταχνιά, την υγρασία (λες και δεν χορτάσαμε φέτος)! Κι ενώ οι μάρτηδες των περασμένων χρόνων ήταν έτοιμοι από το προηγούμενο βράδυ φέτος ούτε καν το θυμήθηκα. Τις τελευταίες μέρες όμως μας έκανε την χάρη, έβγαλε λίγο ήλιο, και ανέβασε λιγάκι την θερμοκρασία! Οπότε πήραμε κι εμείς τα πάνω μας, βγήκαμε τις βολτίτσες μας, και βάλαμε οικογενειακώς τα ασπρο-κόκκινα (για να μην πω ερυθρόλευκα) βραχιολάκια  μας!

Κάθε χρόνο στα σχολεία που ήμουνα, με το που έμπαινε ο Μάρτης, ξεκινούσαμε τα ανοιξιάτικα κάλαντα, ζωγραφίζαμε χελιδονάκια, φτιάχναμε τις χελιδόνες μας, τραγουδούσαμε και χορεύαμε με κομμάτια που παραπέμπουν σε ανοιξιάτικες εικόνες.

Σήμερα λοιπόν, θα δούμε πώς φτιάχνουμε μία χελιδόνα. Τι είναι όμως η χελιδόνα; Και πώς χρησιμοποιείται;
Η χελιδόνα είναι το αυτοσχέδιο μουσικό όργανο που φτιάχνανε τα παιδιά για να συνοδεύσουν τα κάλαντα. Ακριβώς όπως το γνωστό μας τριγωνάκι στα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Πάνω σε ένα ξύλο, κολλούσαν ένα ζωγραφιστό χελιδόνι και στην ασπρο-κόκκινη κλωστή του, κρεμούσαν κουδουνάκια. Την ώρα που λέγανε τα κάλαντα, με το ένα χέρι κουνούσαν την χελιδόνα για να ακούγονται τα κουδουνάκια, και στο άλλο είχανε ένα καλάθι που μαζεύανε αυγά και άλλα καλούδια.
Τι πιο όμορφος τρόπος να υποδεχθείς την εποχή της αναγέννησης, την ανάστασης και της δημιουργίας! Πάμε να δούμε λοιπόν πώς θα φτιάξουμε τις δικές μας χελιδόνες:

Υλικά

Καλαμάκι (κατά προτίμηση μαύρο)
Σχέδιο χελιδονιού (εγώ χρησιμοποίησα αυτό)
Μαρκαδόρους (χρησιμοποίησα μαύρο και πορτοκαλί)
Ψαλίδι
Σελοτέιπ
Άσπρη κλωστή
Κόκκινη κλωστή
Κουδουνάκια


Αφού λοιπόν χρωματίσετε το χελιδονάκι σας και το κόψετε είστε έτοιμοι να αρχίσετε την συναρμολόγηση! (Στην εικόνα φαίνεται ένα ζωηρό δαχτυλάκι -όχι, δεν είναι μόνο το δαχτυλάκι ζωηρό- που ήθελε εκείνη την στιγμή να ρίξει παντού κουδουνάκια! Η πινελιά του όμορφυνε την φωτογραφία!)


Γυρίστε ανάποδα τη χελιδόνα σας και τοποθετήστε πάνω το καλαμάκι όπως δείχνει η εικόνα. Στην συνέχεια, το στερεώνετε με 2 κομμάτια σελοτέιπ με ένα μικρό κενό μεταξύ τους όπου θα περάσετε τις κλωστούλες. Στην άκρη τους, δένετε τα κουδουνάκια και....


Τα ταααα! Έτοιμη η χελιδόνα! Βουρ για τα κάλαντα τώρα!



Καλή μας Άνοιξη!

3 σχόλια:

  1. τι ωραίο εθιμο!! πρωτη φορά το ακούω!!! Τελεια η χεληδονα σας!! Θα φτιάξουμε κι εμεις!! Καλώς σε βρήκα Σοφία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελπίδα! Μην ξεχάσετε να τραγουδίσετε και τα κάλαντα!

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραα ιδέα όλα το σχέδιο του χελιδονιου δεν ανοιγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.